Лекарите на нож с касата отново: НЗОК предлага да се върне

...
Лекарите на нож с касата отново: НЗОК предлага да се върне
Коментари Харесай

Лекарите още настояват за оставки в НЗОК

Лекарите на нож с касата още веднъж: 

НЗОК предлага да се върне изискването за минимална дълготрайност на профилактичните и диспансерните прегледи при доктор и тя да бъде 15 минути. Идеята е заложена в плана на Национален рамков контракт за идващите три години.

Предвижда се най-малко 15 минути да продължава и консултацията с персонален доктор или лекар-специалист, като това ще е измежду критериите за качество на здравната помощ.

От Българския лекарски съюз обаче към момента отхвърлят да се върнат на масата на договарянията и упорстват за оставки в управлението на здравната каса, оповестява.

Не може да се поставя времева рамка за обзор на пациент, твърди доктор Костадин Сотиров, персонален доктор с процедура в Пловдив и ръководител на локалното съдружие на общопрактикуващите лекари.

" Ако човек свърши една работа добре, само че я свърши за по-кратко време, това не значи, че е работил некачествено. Напротив – значи, че е работил по-качествено ", счита той.

Според него това условие е било въведено преди години за да се ограничи броя на прегледите и надлежно на разноските на Здравната каса за тях. Така обсегът на профилактичните прегледи е понижен до 30%:

" Въпреки епидемиологичната конюнктура, след премахването му този % се качи до 47%, наближи 50. Тази година се надяваме да е и повече. Това тормози управлението на НЗОК ".

Ако се върне минималната дълготрайност на прегледа, персоналните лекари ще могат да преглеждат приблизително по 25 души дневно, счита доктор Сотиров и добави, че в този момент те са към 42-45 души дневно.

Здравната каса не е лекуващ орган, а длъжник на медицински услуги, съобщи от своя страна Иван Димитров – ръководител на Българския пациентски конгрес. Той също е срещу минимална или оптималната дълготрайност на прегледите. " Медицината не може да бъде слагана в рамки ", безапелационен е той.

Личните лекари са разтревожени и от отхвърленото им предложение за улеснение на работата по заменяне. Идеята им персоналният доктор да може да се замества от всеки различен доктор, а не от общопрактикуващ не се приема от НЗОК.

Д-р Сотиров е безапелационен, че при по този начин оферти план на Национален рамков контракт Лекарският съюз няма да се върне на масата на договарянията, защото документът би лишил половината от популацията от здравна помощ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР